Okres jesienno-zimowy już w pełni możemy uznać za otwarty. Powszechnie wiadomo, że w tych porach roku oprócz pokładów śniegu i ujemnych temperatur jesteśmy narażeni na wiele infekcji wirusowych i bakteryjnych. Warto zwrócić uwagę, że z każdej strony media zarzucają nas informacjami o tzw. „nowinkach żywieniowych” należących do grupy zdrowej żywności. Dzięki wcześniejszym artykułom mogliśmy się dowiedzieć, w jaki sposób należy postępować, żeby wzmocnić swoją odporność i ochronić organizm przed chorobą. Czas połączyć i usystematyzować oba tematy. Nie każdy z nas wie, że te drogocenne skarby natury, wprowadzane na nasz rynek są świetnym uzupełnieniem w walce o skuteczną odporność i leczeniu przeziębień oraz mają ogromny, pozytywny wpływ na nasz stan zdrowia.
1. Jagody Acai
Te niezwykłe w smaku owoce (połączenie czekolady z leśna jeżyną) są bogactwem naturalnym rodem z Ameryki Południowej, Brazylii. Mają wiele witamin, polifenoli i przeciwutleniaczy. Ich pozytywny wpływ na organizm człowieka sięga wielu dziedzin. Jagody Acai poprawiają pracę układu krwionośnego (mniejsze ryzyko zatoru, choroby wieńcowej), pokarmowego (refluks, wrzody), normują poziom cukru, polepszają ostrość widzenia, wpływają na poziom cholesterolu. Jagody Acai są też wspaniałym czynnikiem chroniącym przed wirusami, ponieważ oczyszczają ciało z toksyn, redukują zmęczenie. Są odżywczą bombą energetyczną, ponieważ uzupełniają nasz organizm w witaminy z grupy B, beta karoten oraz minerały, takie jak: wapń, fosfor, żelazo. Te cudowne owoce zmniejszają też podatność na stres, który osłabia zdolności immunologiczne organizmu. Ostatnie testy wskazały, że obecny w tych jagodach składnik (beta-sitosterol) poprawia funkcjonalność białych ciałek krwi, które są odpowiedzialne za poprawne działanie układu immunologicznego.
2. Jagody Goji
Określane są mianem najzdrowszych owoców świata, na które w pełni sobie zasłużyły. Pochodzą z rejonów azjatyckich, głównie z Chin. To niezwykłe źródło witamin grupy B, witaminy A, E, minerałów, takich jak: żelazo, miedz, selen potas, cynk, oraz 18 aminokwasów tworzących białko. Wygrywają każde porównanie z innymi warzywami i owocami, np. ilość witaminy C zawarta w jagodach Goji 50 razy przewyższa stężenietej witaminy w pomarańczach.
Podobnie jak Acaia jagody Goi wpływają pozytywnie na wiele aspektów zdrowotnych. Poprawiają wzrok, normalizują funkcje serca, wątroby, wzmacniają kości, spowalniają starzenie się organizmu oraz zmniejszają dolegliwości dokuczające kobietom podczas miesiączki. Do jednej z ich najważniejszych korzyści należy możliwość spowalniania rozwoju nowotworów (rak żołądka, płuc, sutka, gruczołu krokowego). Zgodnie z tematem tekstu nie sposób pominąć ich roli we wzmacnianiu odporności. Kompleks polisacharydowy obecny w jagodach goji ma potwierdzone w badaniach działanie polepszające zdolności układu immunologicznego do walki z infekcjami.
3. Czarny bez
To owoce o mocno fioletowej barwie do złudzenia przypominającej kolor czarny. W porównaniu do opisywanych wcześniej jagód czarny bez nie zachwyca smakiem, choć owoc jest bardzo soczysty. Mimo braku rozkoszy smakowej dla naszego podniebienia czarny bez jest niezwykle zdrowy. Zawiera ogromną ilość witamin (głównie A i C), flawonoidów i minerałów (sód, żelazo,potas) oraz kwasów organicznych. Jest przydatny przy leczeniu zagęszczeń krwi, uszczelnia naczynia krwionośne, pomaga pacjentom cierpiącym na zapalenie spojówek,działa też moczopędnie, oczyszcza organizm z toksyn, odtruwa krew. Polecany również przy dolegliwościach żołądkowych. Jego zalety wspomagające walkę z przeziębieniem są niekwestionowane. Czarny bez działa napotnie, przeciwzapalnie. Pomaga zwalczyć gorączkę. Działa też przeciwbólowo.
4. Nasiona Chia
Bogactwo pochodzące z Ameryki Południowej. Jej inna nazwa to szałwia hiszpańska. Liściasta roślina dająca owoce o owalnym kształcie i czarnej barwie. Produkt ten jest bardzo wartościowy. Nasiona zawierają ogromną ilość witamin z grupy B, białka, fosforu, cynku, żelaza, potasu, magnezu, a także sporą ilość błonnika.
Regulują prace układu krwionośnego (obniżają ciśnienie krwi), działają antynowotworowo, pomocniczo w cukrzycy typu 2, chronią przed osteoporozą, wzmacniają kości. Działają też korzystnie na układ nerwowy. Już sama nazwa wskazuje na ich wzmacniający charakter, ponieważ w tłumaczeniu chia to siła. Watro wspomnieć, że działają one podobnie do napojów izotonicznych. Wzmacniają organizm, ulepszają jego wydolność, dodają energii, co jest ważne w walce z przeziębieniem.
5. Sól himalajska
Sól krystaliczna o bladoróżowym kolorze (barwa różowa świadczy o wysokiej zawartości żelaza). Przez laty podawana tylko na dworach królewskich. Prawdziwe, najstarsze bogactwo, niezawierające toksyn, pełnowartościowe. Jest to przykład soli nieskażonej, bardzo zdrowej, zawierającej ponad osiemdziesiąt minerałów. W soli himalajskiej mają one strukturę mikroskopijnych cząsteczek, dlatego też ich przyswajanie przez organizm jest znacznie prostsze i szybsze. Poprzez taki skład sól himalajską wykorzystuje się nie tylko w celach spożywczych (świetnie sprawdza się również w kosmetyce). Jest ona bardzo zdrowa. Normuje stężenie glukozy we krwi, wspomaga pracę mięśni, wzmacnia kości, układ krwionośny (zwalcza problemy z ciśnieniem krwi), dba o prawidłowy poziom pH w komórkach.
Kąpiel z jej dodatkiem jest idealna dla kobiet borykających się z problemami ginekologicznymi, osób cierpiących na choroby dermatologiczne oraz przeziębiających się często. Dodatkowo, sól himalajska stanowi doskonały składnik mieszanek do płukania gardła przy wszystkich wirusówkach, ponieważ wykazuje ona także właściwości dezynfekujące. Można również ssać kryształek soli umieszczając go pod językiem dwa razy dziennie. Jest to bardzo pomocny sposób na uporczywe bóle gardła.
Jak widzimy natura daje nam swoje najwspanialsze bogactwa, które mają nie tylko niezwykłe właściwości smakowe, ale również z medycznego punku widzenia są bardzo cenne dla naszego organizmu. Jest wiele przepisów, dzięki którym łatwo przemycić do diety wymienione produkty. Musimy pamiętać, że o wiele lepiej będzie ubogacać nasz sposób żywienia o potrawy z wyszukanymi składnikami (tak może się wydawać) niż tracić czas w przepełnionych aptekach, płacąc horrendalne stawki za leki.