Witamina D3

Witamina D3 należy do grupy związków istotnych dla naszego organizmu, o których jednak najczęściej zapominamy. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, z tego jak ważna jest ona dla prawidłowego funkcjonowania różnych organów oraz przebiegu wielu procesów życiowych. Substancja ta kontroluje i napędza działanie układu mięśniowo- kostnego, odpornościowego oraz nerwowego. Według testów medycznych aż 90 % populacji cierpi niedobory tego składnika we krwi.

Czym jest i jak powstaje witamina D to jedno z najczęściej zdawanych pytań. Otóż witamina D tworzona jest w skórze z substancji nazywanej prowitaminą D3. Warunkiem jej powstania jest promieniowanie UVB. Jej tworzenie uzależnione jest od szerokości geograficznej oraz warunków atmosferyczno-klimatycznych. W naszym kraju dobrym momentem do produkcji witaminy D3 jest okres od kwietnia do września, przy założeniu, że ograniczamy ilość stosowanych na skórę kremów z filtrem przeciwsłonecznym.

Niedostateczny poziom witaminy D3 we krwi może skutkować bardzo poważnymi konsekwencjami. Jesteśmy wtedy szczególnie narażeni na wystąpienie schorzeń, takich jak: cukrzyca, reumatoidalne zapalenie stawów, różnego typu nowotwory (czerniak, rak prostaty), stwardnienie rozsiane oraz wszelkie zaburzenia odpornościowe.

Na co wpływa witamina D3?

  • Przede wszystkim odpowiada ona za gospodarkę wapniowo- fosforanową. Braki witaminy D3 blokują wchłanialność wapnia z codziennej diety, a to z kolei skutkuje problemami dentystycznymi oraz chorobami układu kostnego. Niedobory fosforu, którego wchłanianie też jest znacznie utrudnione powodują kłopoty z nerkami.
  • Poziom witaminy D3 wpływa również na układ krwionośny i kondycję mięśnia sercowego. Udowodniono, że jest ona bardzo skuteczna w leczeniu nadciśnienia. Małe dawki tej substancji obniżają parametry ciśnienia skurczowego o ok 10 %. Warto wspomnieć, że witamina D3 współtworzy białko, które jest składnikiem frakcji zdrowego, „dobrego” cholesterolu, co jest ważne, np. przy leczeniu wieńcówki lub miażdżycy.
  • Bardzo istotną rolę odgrywa też witamina D3 w prawidłowym funkcjonowaniu trzustki. Wspomaga ona wytwarzanie insuliny, ułatwia zachowanie prawidłowego stężenia cukru we krwi, blokując tym samym rozwój cukrzycy.
  • Korzyścią, której nie sposób pominąć, jest pozytywny wpływ witaminy D3 na leczenie różnego typu nowotworów. Badania dowiodły, że metabolit 25 (OH) D3 może skutecznie uniemożliwić powstanie raka narządów takich jak, np. : sutki, prostata, jajniki, jelito grube oraz skóra. D3 blokuje wzrost komórek nowotworowych, uaktywnia proces ich niszczenia oraz uniemożliwia odżywianie powstałych już zmian. Dodatkowo witamina D3 zwiększa skuteczność podawanej pacjentom chemii. Statystyki podają, że u osób z wysokim poziomem witaminy D3 zachorowalność na raka spada nawet o 50 procent.
  • Z najnowszych badań wynika, że witamina D3 ważna jest też dla przyszłych mam. Dziecko kobiety, u której poziom tego związku jest odpowiedni rozwija się lepiej zarówno w okresie płodowym, jak i po narodzinach.
  • Nie jest tajemnicą, że w okresach zimowych częściej zapadamy na depresję, cierpimy na obniżenia nastroju. Często też winę za taki stan zrzucamy na aurę, pogodę i …słusznie bo brak słońca to niski poziom naturalnego D3, która odpowiada za pracę układu nerwowego, a co za tym idzie kontrolowanie emocji.
  • Nie sposób zapomnieć o bardzo istotniej właściwości witaminy D, jaką jest wzmacnianie układu odpornościowego. Badania wskazują, że wspomniana substancja, przyjmowana profilaktycznie w okresach zwiększonej zachorowalności zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji aż o 50%. Jeśli jednak jesteśmy już chorzy, organizm pacjenta z wysokim poziomem witaminy D szybciej zwalcza wirusy.

Jak uzupełniać niedobory witaminy D3?

Poziom witaminy D3 można uzupełniać poprzez terapię farmakologiczną, witamina dostępna jest, np. w formie kapsułek. Warto też zadbać o codzienną dietę, która będzie zwiększała jej stężenie we krwi. Do grupy produktów bogatych w witaminę D3 zaliczamy:

  • łososia
  • tuńczyka
  • makrele
  • śledzie
  • węgorze
  • jaja
  • przetwory mleczne
  • mleko
  • niektóre odmiany grzybów
  • ser żółty

Podsumowując, korzyści płynących ze stosowania witaminy D jest wiele i są one bardzo rozległe. Związek ten może uchronić nas przed rozwojem wielu chorób lub ułatwić proces ich leczenia. Suplementacja witaminy D3 nie stanowi dla pacjenta dużego utrudnienia, a aspekt finansowy nie jest elementem odstraszającym. Ważna jest świadomość, w jakim celu należy dbać o poziom witaminy D i… dobra pamięć, która ułatwi nam profilaktyczne działania.