Pomidory…

Gruntowe, malinowe, koktajlowe… pomidory. Nie wielu z nas wie, że te pyszne warzywa to źródło wielu witamin oraz przeciwutleniaczy. Nie tylko wspaniale smakują, tworzą ważny składnik wielu potraw, ale przede wszystkim doskonale wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Warto zauważyć, że jednym z najważniejszych związków chemicznych, obecnych w pomidorach jest likopen. Ten czerwony barwnik ma właściwości silnego antyutleniacza, co przekłada się na możliwość opóźniania procesów starzenia organizmu. Oprócz blokowania negatywnego wpływu wolnych rodników na organizm człowieka, pomidory mają jeszcze wiele innych zalet. Oto one:

1. Wzmacnia odporność. Pomidory zawierają witaminę C, która brana zapobiegawczo utrudnia wnikanie wirusów do organizmu. Warzywo średnich rozmiarów około 170 g to duża część (około 50%) dziennej dawki wspomnianej witaminy, dostosowanej dla dorosłego człowieka.

2. Działa wspomagająco na układ krwionośny. Nie każdy wie, że pomidory blokują możliwość nadmiernego wzrostu poziomu triglicerydów we krwi. Dzieje się tak poprzez kwas obecny w tych warzywach, który ma właściwości utleniające kwasy tłuszczowe. Warto wspomnieć też, że poprzez swoje działanie moczopędne, pomidory korzystnie wpływają na ciśnienie krwi, obniżając jego parametry do prawidłowych wartości.

3. Ułatwia utrzymanie prawidłowej wagi. Skutek ten uzyskiwany jest ze względu na dużą ilość błonnika w pomidorach, dzięki któremu nie zaburzone są prawidłowe funkcje trawienne. Warto wspomnieć też o potasie, którego dużą ilość znajdziemy w pomidorach. Minerał ten usuwa wodę z organizmu, a co za tym idzie, utrudnia powstawanie cellulitu.
4. Poprawiają wzrok. Ostatnie testy wykazały, że pomidory hamują zniekształcenie plamki żółtej w oku, która warunkuje poprawne widzenie w okolicach 60 roku życia.

5. Wspomagają reakcje antynowotworowe. Badania dowiodły, że naturalny barwik obecny w pomidorach-likopen oprócz hamowania działania wolnych rodników, zapobiega rozwojowi nowotworu szyjki macicy oraz raka prostaty,
6. Wspomaga leczenie cukrzycy. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że pomidory mogą działać leczniczo u pacjentów z problemami diabetologicznymi. Badania dowiodły, że szklanka soku pomidorowego ułatwia procesy metaboliczne glukozy, a co za tym idzie, normuje poziom cukru w organizmie.

7. Poprawia wyniki krwi. Mimo, że brzmi dość nietypowo, w rzeczywistości tak właśnie jest. Pomidory dzięki zawartości witamin typu K, A, B, mikroelementów, np. miedzi oraz substancji mineralnych, jak magnez, żelazo, potas uzupełniają niedobory wymienionych składników we krwi.

8. Wpływają korzystnie na urodę. Pomidory bogate w wiele substancji (wymienione wyżej) m.in. witaminę A i E doskonale wpływają na stan cery. Mają one działanie silnie nawilżające oraz redukują zmarszczki mimiczne. Dodatkowo witamina E wzmacnia błony komórkowe. Maseczki z dodatkiem pomidorów rozjaśniają skórę oraz leczą trądzik.
9. Stanowią ochronę przed szkodliwymi promieniami UV. W tym punkcie również kluczową rolę ogrywa likopen, który oprócz wielu wymienionych wcześniej zalet dla naszego organizmu działa blokująco na postępujące zmiany, zaistniałe na skutek promieniowania ultrafioletowego.

Podsumowując, pomidory zaliczyć można do grupy najzdrowszych produktów. Tak na prawdę nie ma większego znaczenia w jaki sposób owe warzywo jest uprawiane (szklarniowo czy na polu). Najlepsze są pomidory odpowiednio dojrzale, o pięknym, intensywnym kolorze i aromatycznym zapachu. Odmian pomidorów jest wiele, ich smak sprawia, ze nadają się do różnych potraw, więc spożywanie pomidorów na pewno nie będzie kojarzyło się z monotonnym sposobem odżywiania.