PYTANIE DO EKSPERTA

Mój 4-letni syn jest uczulony na jaja i orzeszki ziemne. Czy jest możliwe, że kiedyś „wyrośnie” z tych alergii?

Odpowiedź:

Alergia pokarmowa to bardzo częsta przypadłość. Zdarza się, że wynika ona z obciążenia genetycznego, tzn. jeśli któreś z rodziców cierpi na tę chorobę, dziecko najczęściej to dziedziczy. „Pokarmówka” pojawia się zwykle u niemowląt w pierwszych tygodniach po narodzinach. Za reakcje na drobnoustroje odpowiada układ odpornościowy. Limfocyty należące do leukocytów, czyli inaczej białych ciałek krwi mają za zadanie nie dopuścić do uaktywnienia się zarazków, poprzez wytwarzanie przeciwciał. U osób dotkniętych alergią organizm oprócz bakterii odczytuje za szkodliwe również elementy pokarmowe.

Bardzo ważne przy alergii jest jej odpowiednie rozpoznanie. Istotne badanie stanowi tzw. próba prowokacyjna. Polega ona na podaniu pacjentowi alergenu w postaci pokarmu i kontrolowaniu reakcji organizmu. Całość przeprowadzana jest pod opieką pediatry. Na co dzień zaleca się dietę eliminującą uczulający składnik z grupy pokarmów spożywanych przez osobę badaną. Jeśli po jego wycofaniu objawy ustąpią i dotkną chorego po ponownym spożyciu, alergia pokarmowa zostaje potwierdzona.

Istnieje osiem głównych pokarmów wywołujących 90% alergii pokarmowych. Jajka i orzeszki ziemne to dwa z nich, reszta to: mleko, ryby, owoce morza, orzechy, soja i pszenica. Statystycznie rzecz biorąc istnieje duża szansa, że syn będzie mógł spokojnie jeść jaja jako dorosły człowiek. Dzieci zazwyczaj z wiekiem wyrastają z alergii te pokarmy. Niestety, jest to o wiele mniej prawdopodobne jeżeli chodzi o orzeszki ziemne.

W wieku szkolnym choroba ustępuje tylko u 20% dzieci. Spożycie orzeszków ziemnych pozostaje częstą przyczyną reakcji alergicznych u osób dorosłych. Pani  syn może wyrosnąć z alergii pokarmowych jeżeli jego organizm zacznie hamować produkcję białka – immunoglobuliny E (IgE). Układ odpornościowy zaczyna uwalniać takie białko, gdy błędnie identyfikuje substancję pokarmową, taką jak np. orzeszki ziemne i jajka, jako coś szkodliwego. Tłumienie IgE jest kluczem do uzyskania tolerancji dla pokarmów, które uprzednio spowodowały reakcję alergiczną. Istnieją również inne czynniki, które mogą wpłynąć na prawdopodobieństwo, że syn wyrośnie z alergii. Są to m.in. dokuczliwość objawów uczulenia, ilość pokarmów na które jest uczulony oraz, np. to ile miał lat, przechodząc pierwszą reakcję alergiczną.